Džiovinimas

  • Surinktus augalus reikia kuo greičiau pradėti džiovinti. Iš surinktų žolelių prieš džiovinimą pašalinamos patekusios pašalinių augalų dalys, negyvi ir sugadinti lapai, svetimkūniai. Žolelės džiovinamos užpavėsintoje, sausoje ir gerai vėdinamoje vietoje, paskleistos plonu sluoksniu ant švaraus popieriaus. Kai kurių augalų ir arbatų paruošimas skiriasi ir jie ne iš karto nešami į džiovyklą, pvz., valerijono šakniastiebiai su šaknimis, fermentuojamos žolelės. Be to šaknys prieš džiovinimą švariai nuplaunamos šaltu vandeniu, stambesnės pjaustomos griežinėliais. Džiovinimui galima pasitelkti kaitinimo įrangą, tačiau džiovinimo temperatūra turi būti palyginti neaukšta, kad iš augalų nepasišalintų lakiosios, tame tarpe ir aromatinės medžiagos, nežūtų kiti vertingi junginiai. Ekologinių žolelių ūkiai privalo turėti sertifikuotas džiovyklas.

     

    Laikymas ir vartojimas