Laikymas ir vartojimas

  • Išdžiovintos žolelės laikomos tamsioje ir sausoje vietoje. Kai žolelės susmulkinamos, jos greičiau netenka kvapiųjų medžiagų ir greičiau vyksta naudingų medžiagų oksidacija. Todėl arbatos smulkumas atvirkščiai susijęs su jos medžiagų stabilumu. Ypač jautrios medžiagos yra eteriniai aliejai, taninai ir kartumynai. Vakarų didmiesčių žmonės, pratę prie porcijiniais maišeliais išfasuotų žolelių arbatų, dažnai gali būti maloniai nustebinti, kai paragauja arbatos iš stambiai karpytų žolelių mišinio, ir sunkiai patiki, kad šios be dirbtinių stiprių kvapų. Maišeliuose žolelės paprastai būna beveik miltelių pavidalo, o kadangi jie užsandarinti, neįmanoma įvertinti žolelių spalvos, šviežumo ir galimų pašalinių priemaišų. Vartotojo teisės tampa labai priklausomos nuo gamintojo sąžiningumo ir kokybę kontroliuojančių įstaigų darbo. Kita vertus kai kam patogiau vartoti žoleles maišeliuose, nes nereikia sukti galvos dėl žolelių ir vandens santykio ruošiant arbatą, ji greičiau užsipliko.


    Iš žolelių galima pasiruošti žolelių mišinių. Vaistinės žolelės, priklausomai nuo žaliavos rūšies, gali būti įvairiai paruošiamos (karšta ar šilta arbata, nuoviras, sirupas, ekstraktas, kt.) ir vartojamos į vidų ar kaip išoriniai vaistai ar gydymo, profilaktinė priemonė (kompresams, burnos skalavimui, plaukams skalauti, akių, rankų, kojų vonelėms, aromatingoms vonioms, inhaliacijai, pagalvėms su raminančiais augalais, kt.). Mišinių receptūras, jei ne kurti, tai bet peržiūrėti turėtų specialistai, išmanantys žolelių derinimą ir tai, kokie augalai, kokios jų koncentracijos tinka kasdieniam ar kitam vartojimui.


    Ekologinės produkcijos gamintojai per savo produkciją priartina kitų kategorijų žmones prie gamtos, supažindina su bioįvairovės ir ekologiškos aplinkos nauda ir visuomenė geriau solidarizuojasi saugodama savo šalies gamtos išteklius ir sveiką aplinką. Žolelių arbatos gali naudingai paįvairinti mūsų stalą, jų vartojimas palaiko sveikesnes gėrimų vartojimo tradicijas ir sudaro įdomią regiono, šalies, tautos kultūros dalį.

     

    Augalai ir sveikata